چرا در قرآن کریم بسیاری از احکام به صورت کلی بیان شده؟
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید.
سؤال: چرا در قرآن کریم بسیاری از احکام به صورت کلی بیان شده است؟ مثلا در قرآن توصیه به نماز شده است، اما هرگز طریقهی خواندن نماز را بیان نکرده. توصیه به وضو داریم اما از روشت وضوی صحیح چیری بیان نشده است.
پاسخگویی به سؤالات اعتقادی (6) قرآن و جزئیات
جواب: در این نوشتار به ذکر یکی از دلایل آن اکتفا میگردد.
مردم برای هدایت علاوه بر قرآن مکتوب، نیاز به قرآن ناطق هم دارند. یعنی نیاز به رهبر و مقتدایی معصوم دارند که او را در همهی مراحل زندگی علمی، سیاسی، اخلاقی، خانوادگی و ... خود الگو قرار دهند و در حوادث گوناگون به او اقتدا کنند. به همین دلیل در قرآن کریم در مورد کفر ورزیدن مردم آمده است:
«وَ کَیْفَ تَکْفُرُونَ وَ أَنْتُمْ تُتْلى عَلَیْکُمْ آیاتُ اللَّهِ وَ فیکُمْ رَسُولُه» (آل عمران 101)
چگونه کافر میشوید در حالی که آیات خداوند در میان شما تلاوت میشود و رسول خدا هم در میان شماست.
این آیه گویای حقیقت بسیار مهمّی است. وقتی کافر شدن مردم جای تعجب دارد که هم قرآن (کتاب مکتوب) و هم رسول خدا (قرآن ناطق) در میان مردم باشد و با حذف یکی از آنها دیگر جای تعجب نیست که مردم کافر شوند.
در روایت متواتری که شیعه و سنّی از قول پیامبر اکرم نقل کردهاند آمده است:
«إنِّی تارِکٌ فیکُم الثَّقَلَین کتابَ اللهِ وَ عِترَتی… لَن یَفتَرِقا حَتَّی یَرِدا عَلَیَّ الحَوضَ»،
من دو چیز گرانبها را در میان شما به امانت میگذارم، کتاب خدا و عترتم را. این دو از یکدیگر جدا نمیگردند تا این که در کنار حوض کوثر مرا ملاقات کنند.
روی همین اصل مهم است که میبینیم کسانی که از اهل بیت عصمت و طهارت جدا شدند و خود را از چشمهسار علوم و معرفت آنها بیبهره کردند در جادههای ضلالت گمراهی افتاده و راه به جایی نبردهاند.
تذکر: اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) که مفسر حقیقی قرآن و آگاه به ظاهر و باطن قرآن هستند، تمام دستورات فقهی را از خود قرآن بیرون آورده، در اختیار مردم قرار می دهند.
الحمدُ للهِ الَّذی جَعَلَنا مِن المُتمسِّکین بولایه المعصومین علیهمالسلام.